Röster om utbildningen

Maria O'Brian, student

Jag sökte in till industridesign utan att vara helt övertygad om att det var det jag ville bli. Först på provdagarna var jag helt hundra på att jag gärna ville komma in. Det har nu gått två år och jag stormtrivs. Universitetstiden är en tid då man får massor av ny kunskap och nya intryck, något som kommer att påverka din syn på världen och framtiden. På utbildningen omges jag av en klass full av olika karaktärer, med olika bakgrund och värderingar. Klassen har verkligen gett upphov till så många roliga diskussioner och debatter där vi har lärt oss mycket av varandra.

Trots skillnaderna har vi uppmuntrats att jobba i grupp, vilket har lett till många roliga projekt och slutsatser. Jag omges av lärare som styr mig i nya riktningar, men som även tar hänsyn till vad jag vill få ut av utbildningen. Sättet att se på design på både ett rent konstnärligt men även praktiskt sätt har verkligen utvecklat mig, och närheten till ingenjörer och forskare är en stor tillgång. Industridesignutbildningen utvecklar ditt sätt att ta dig an problem, tänka kreativt och att utföra rent konkreta saker. Du får en mix av specialisering och bredd, konstnärligt och praktiskt tänkande.

Nu till hösten ska jag iväg på utbyte i Vancouver och i framtiden vet jag att min utbildning ger mig möjlighet att jobba vart jag vill i världen.

Jesper Eriksson, frilansande industridesigner

Det jag uppskattade mest under min tid i på industridesignskolan var utbildningens bredd och friheten man har som student. Efter att ha fått lära sig grunderna inom design uppmuntrar lärare och professorer att man hittar sitt egna sätt att arbeta med design.

Skolan har ett stort internationellt nätverk och studenter från hela världen ser upp till och söker sig till skolan. På så sätt får man vänner som jobbar inom design runtom i världen. Jag hade dessutom möjlighet att göra ett utbytte i Tyskland i årskurs två, vilket var väldigt kul och lärorikt.

För ett år sedan tog jag kandidatexamen och har sedan dess frilansat för en italiensk designer i Paris. Kandidatprojektet jag gjorde tillsammans med en klasskamrat, blev utvalt att ställas ut på D3 Young Design Talents Award Köln. Till hösten skall jag börja på min magister i London på Royal College of Art.

Carolina Bertilsson, industridesigner i Brooklyn, USA

På Industridesignskolan är både lärare och studenter måna om att sammanhållningen ska vara bra och att alla ska trivas. Det är bra stämning i och mellan de olika klasserna och även med arkitektstudenterna. Vi kan ta hjälp av varandras kunskap och tycke. Det finns så mycket inspiration och idéer att hämta i ritsalarna.

Det var först under provdagarna jag insåg att jag ville läsa industridesign. Ju längre jag läste desto mer förstod jag vilken bredd utbildningen har och hur pass många olika områden det finns att inrikta sig på. Vi har haft flera inspirationsföreläsare med olika bakgrund, som alla jobbar inom design. För mig är det viktigt att ha en utbildning som ger mig möjlighet att jobba utomlands med olika uppdrag, kunder och kulturer. Industridesignutbildningen har öppnat upp dessa möjligheter för mig.

Efter min kandidatexamen arbetar jag som praktikant i en liten designstudio i Brooklyn. Jag jobbar med tre designers, alla vänner från New York, som startade en egen studio för ett år sen. Studion ligger i ett område fullt av kreativa företag. Studion gör både möbler, produkter och utrymmesdesign. Det gör allt från koncept till färdig produkt så det blir en hel del timmar i verkstaden.

Alex Bluhme, student

Efter att ha gått en grafisk design-utbildning på kvällstid under ett år fick jag upp ögonen för industridesign. Jag besökte då en vän som arbetar i branschen och förstod direkt att detta skulle passa mig perfekt. Efter två år på industridesignprogrammet är jag mer motiverad och inspirerad än någonsin. Som studenter får vi lära oss kreativa lösningar och konkretionsförmåga samt hur vi skall kombinera dessa för att skapa attraktiva och användarvänliga produkter som bidrar till en långsiktig utveckling för både företag och miljö. Jag ser design som en metod för att utveckla effektiva produkter, tjänster och system, som utförs i korsningen där affärsutveckling, innovation och skönhet möts. Idag anses design vara ett av de absolut viktigaste konkurrensverktygen för företag.

Industridesignprogrammet ger mig verktygen jag behöver samt sporrar mig att göra mitt bästa. Varje dag känner jag mig utmanad och mitt självförtroende som designer utvecklas ständigt. I somras praktiserade jag på en designkonsultbyrå och har precis startat mitt eget företag. Hösten skall jag spendera på en av skolans partneruniversitet i Berlin.

Jesper Eriksson, student

Jag valde främst industridesign för att kunna kreativt forma enklare produkter. Jag vill kunna påverka folks beteenden positivt inte minst utifrån ett hållbarhetsperspektiv.

Det bästa med utbildningen är sammanhållningen i klassen men även årskurser emellan. Industridesign handlar mycket om kommunikation, det känns bra att kunna dela med sig av sina idéer och be om tips från andra mer erfarna studenter. Vad som gör LTH så bra är att det är ett campus med så många olika utbildningar - det är en otrolig kunskapsresurs! Dessutom ligger LTH i Öresundsregionen med enkla förbindelser till livliga storstäder som Malmö och Köpenhamn, där det finns ett stort kulturellt utbud. 

Therese Broberg, industridesigner, Designbyrån Tb & Ajkay

Jag trivdes som fisken i vattnet på LTH och utbildningen var över mina förväntningar. Många roliga och varierade kurser, engagerade lärare, utbyten med företag som t.ex. Tetra Pak, IKEA, Sony Ericsson, NASA. Jag gjorde en utbytestermin i Köpenhamn på Danmarks Design Skole vilket var väldigt lärorikt och roligt, samtidigt som det fick mig att uppskatta utbildningen hemma i Lund ännu mer. Under hösten i fyran gjorde jag praktik på designbyrån FRONT i Stockholm, vilket var omvälvande och fantastiskt roligt.

Efter examen startade jag designstudion Tb & Ajkay tillsammans med en vän som är textildesigner. Vi formger möbler, belysning, interiörer, mm. Sedan ett halvår befinner vi oss i Laos där vi gör ett uppdrag tillsammans med WWF - Världsnaturfonden. Vi tar fram miljövänliga produkter i rotting. Nästa designprojekt som vi tar oss an ser ut att bli i Taiwan.

Oskar Daniel, produktdesigner, Designit

För en industridesignstudent är det fantastiskt att ha LTHs samlade kunskap inom 500 meters avstånd. Det innebär att man har all möjlighet att skapa innovativa och fungerande produkter och tjänster inom vilket område som helst. Det innebär också att man får en koppling till verkligheten, och får distans till sin utbildning. Det är något som inte alla designskolor kan erbjuda.

Industridesignprogrammet har en tradition av att ha väldigt högt i tak. Som kursare kommer man att ha allt från fantastiska konstnärer, skarpa tekniker och jordnära hantverkare. Det ger en inspirerande och lärorik miljö, som höjer ribban för alla studenter. Blandningen av intressen speglas också i den bredd av yrken LTHs före detta designstudenter numera arbetar inom: textildesigner, produktutvecklare, designkonsult, interaktionsdesigner, illustratör, tjänstedesigner, konstruktör, butiksplanerare, möbeldesigner, inredare med mera.

Jag gillade verkligen att utbildningen blandade designprojekt med kurser i t ex marknadsföring, tillverkningsteknik och ergonomi. Som designkonsult har denna bredd hjälpt mig enormt mycket i att förbereda mig för ett väldigt omväxlande yrke, och gett mig en god grund för att enkelt förstå och kommunicera med de personer jag arbetar med i vardagen.

Isabelle Olsson, industridesigner, Google, USA

Jag pluggade naturvetenskap på gymnasiet och efter studenten gick jag på konstskola ett år. Det var under tiden på konstskolan som jag insåg att jag faktiskt kunde kombinera min kreativitet, känsla för form och galna ideér, med problemlösningsförmåga och teknikkunskap. Det finns flera anledningar varför jag sökte till LTH. För det första var jag sugen på en studentstad och att flytta från Stockholm. Det andra var att industridesignutbildningen i Lund finns i anslutning till tekniska utbildningar, vilket jag såg som en stor fördel för att kunna samarbeta och lära mig av studenter med olika inriktningar. 

För mig var det en fantastisk tid; roligt, stressigt, utmanande och över all förväntan, speciellt med tanke på hur mycket jag växte både som designer och person. Industridesignutbildningen har betytt jättemycket för min karriär och verkligen förberett mig inför de utmaningar som jag har mött hitills. Först och främst har utbildningen stärkt mitt självförtroende. Att t.ex. nästan alltid presentera på engelska och den ständiga uppmuntran att gå sin egen väg är två anledningar till varför jag har kunnat stå på mig och vara intressant på den amerikanska arbetsmarknaden. Jag tror också att det höga tempot och att vi, under utbildningen, fick möjligheten att ställa ut både nationellt och internationellt har bidragit till min stresstålighet. Som student i Lund blev vi uppmuntrade att göra praktik på designerstudios rutom i världen och att ge oss ut på utlandsstudier, något som har lett till att jag inte har kännt mig rädd för att ta mig utomlands för att följa mina mål i karriären.

Jag jobbar numera på Google som industridesigner. Jag kom till San Francisco för lite drygt två år sedan och jobbade först på en framgångsrik designkonsultbyrå som heter Fuseproject. Men i början av året blev jag ‘head hunted’ till ett av Googles mest innovativa ingenjörsteam för att jobba med ‘special projects’, som är en hemlig grupp. Det enda jag kan säga är att det verkligen känns som en ‘once in a lifetime opportunity’ och att om allt går enligt planerna så kommer jag vara med om att skapa något som kan förändra världen.

Page Manager: Mail the Programme Uppdate ID-web

Webmaster: webmaster@lth.se
Last updated: 2019-01-21